Wednesday, 28 November 2012

Ohh kaum Hawa

Ohh haiii. Hehe. Pssst psst aku nak share something ngan korang. Benda-benda yang perlu kita amek tahu sebelum kita TERsuka or TERsayang or TERcintaaa dengan some guys. Pfftt. Sakit hati tetiba sebab aku dah alami yang TER2 bagai tu. Tak boleh undur dah, just boleh elak je pasni. Uwwaaa....Ok ni pendapat aku je tau tau tauu. Biasa satu perhubungan tu start dengan pertemuan kan, something like tiba-tiba someone add kita kat fb, and then layan-layan chatting 2-3 hari. Tiba-tiba bagi nombor fon kat kita. Kita ni pon rasa macam alahaiii baiklah mamat ni, lain daripada yang lain. Biasa laki mintak nombor kita tapi dia bagi nombor dia pulak. Then rasa nak contact tak, nak contact tak?? Tiba satu masa kita rasa macam bosan takde keje kita pon start text dia. Bermulalah satu perhubungan............. Ok sebelum satu perhubungan tu start, please la please laaa. Tengok dulu dia camna perangai dia. Jangan sesuka hati je terpikat bodoh camtu

- First, selidik betul-betul mamat tu ada awek or tak. Serius kena selidik gila-gila punya. Jangan sampai bila hubungan tu dah separuh jalan, tiba-tiba! Someone pompuan serang kita tanya apa hubungan korang ngan laki nih. Bla bla bla bala bala bala jadiknya. Tak nice sungguh kecoh-kecoh nak gaduh pasal laki. Oh please...

- Then, masa keluar dengan laki tu perhati-perhati sikit dia ada silent fon tak. Something fishy wey kalau dia silent fon. Nampak fon berkelip-kelip tapi dia tak respon. Dah kenapa?!

- And lagiiiii! Bila nampak sangat dia tak beriya pon dengan korang, ada la time-time dia nampak beriya. Tu pon macam nak amek hati kita je kot. Tak ikhlas. Kalau ikhlas pon dengan pompuan lain pun dia beriya gitu. So what?!

-Lagiiiiiiiii. Bila satu masa tu korang ada confess perasaan korang kat dia, tak salah pompuan confess perasaan dia kat laki yang dia rasa the right man for her but...! Kalau laki tu tak respon, so forget him. Jangan tunggu. Maruah kita lebih berharga. Meluahkan perasaan tu pun dah rasa down maruah kita.

-Next, kalau tiba-tiba dia bagitau kita ex dia dah bertunang or dah berkahwin, then kita tanya 'awak kecewa?' dia pon cakap, 'kecewa..' janganlah stick dengan laki macam tu. Dia sangat tak pandai jaga perasaan kita. Padahal dia dah tahu perasaan kita kat dia. Why why?! uwaaa

- Last but not least, bila dia tak datang hari terpenting untuk kita and then buat alasan yang tak masuk akal. Padahal kita dah inform mende tu awal-awal dah. So, pleaseeee! Leave him. He is not for you. Someone is better than him. In shaa Allah.

Semua berlaku ada hikmah. Cuma kita belum nampak apa tersiratnya sesuatu tu berlaku. Inshaa Allah pengalaman tu jugak yang akan mengajar kita erti sebuah perhubungan. Appreciate who are want to be with you. Jangan sampai bila dia dah pergi baru kita nak kecewa. Sampai bila? Hey lelaki! Kalau tak suka jangan bagi harapan. Perempuan senang berharap dan susah melupakan. So sad. Bye. As salam.


3 comments: